Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Νερό και Θρησκεία


Η κατάδυση σ’ αυτό ή το βάπτισμα συμβολίζει την επιστροφή στην άμορφη, αμόλυντη πρωταρχική ύπαρξη, ενώ η ανάδυση την επάνοδο σε μια νέα μορφική εκδήλωση απαλλαγμένη από κάθε πρότερο μίασμα. Εκεί παραπέμπουν εξάλλου και το τελετουργικό λουτρό των αγαλμάτων στον αρχαίο κόσμο, το χριστιανικό ράντισμα και ο αγιασμός, το βάπτισμα κ.ά.
Η παγκοσμιότητα των «κατακλυσμιαίων μύθων» αποδεικνύει επίσης την πεποίθηση του ανθρώπου ότι το νερό είναι τιμωρός (πλημμύρα - καταστροφή) και καθαρτήριο συγχρόνως, αφού η ανάδυση σ’ έναν νέο κόσμο είναι η απαρχή μιας νέας πορείας.
Όπως συμβολίζεται ο θάνατος και η ανάσταση του ανθρώπου με την κατάδυση στο νερό, έτσι και ο κατακλυσμός αντιπροσωπεύει την καταστροφή του παλαιού κόσμου και την έναρξη ενός νέου. Κάθε φορά που ένας κατακλυσμός κατέστρεφε έναν πολιτισμό θεωρούνταν ως η τιμωρία για το διεφθαρμένο αυτό κόσμο. Εφόσον ο αμαρτωλός άνθρωπος καταστρέφεται δημιουργείται ένας νέος, ηθικός και ο παλιός δεν έχει την ευκαιρία να γίνει χειρότερος, γιατί παύει να υπάρχει. Η κιβωτός (ή η βάρκα) συμβολίζει τη θετική αξία του κατακλυσμού. Τη σωτηρία απέναντι στο θάνατο. Άρα ο θάνατος ίσως δεν είναι το τελευταίο ταξίδι του ανθρώπου αλλά το πρώτο, καθώς μετά απ’ αυτόν έρχεται η αναγέννηση.
 Στην Παλαιά Διαθήκη διαβάζουμε ότι το νερό υπήρχε πριν από κάθε άλλη ύλη, προτού υπάρξει ζωή. Η δύναμη του νερού παρουσιάζεται με έντονες, χαρακτηριστικές εικόνες κατά την έξοδο των Ισραηλιτών από τη γη της Αιγύπτου όταν σχίστηκαν τα νερά της Ερυθράς Θάλασσας και πέρασαν οι Ισραηλίτες χωρίς να πάθουν το παραμικρό αντίθετα με τους Αιγυπτίους οι οποίοι καταπνίγηκαν ή όταν κτύπησε ο Μωυσής με το ραβδί του στο βράχο στη Ραφιδείν και άρχισε ξαφνικά να τρέχει από το βράχο νερό, για να πιει ο λαός.

“Ἀρχή τοῦ κόσμου τό ὕδωρ καί
ἀρχή τῶν Εὐαγγελίων ὁ Ἰορδάνης”
                   Κύριλλος Ιεροσολύμων

Στη χριστιανική θρησκεία το νερό είναι σύμβολο εξαγνισμού. Συμβολίζει τη ζωογόνο δύναμη, με την οποία ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο (Γέν. 1, 2). Ο Χριστός παρομοίωσε τον Εαυτό του με ύδωρ «ζων» και «πηγή ύδατος» (Ιωάν. κεφ. δ΄ 10, 14) που με το λόγο του μπορεί να ξεδιψάσει αιώνια τον άνθρωπο. Οι χριστιανοί βαφτίζονται στο νερό, για να καθαριστεί η ψυχή τους από το προπατορικό αμάρτημα και να λάβουν την ευλογία του Αγίου Πνεύματος. Με το Βάπτισμα αρχίζει μια νέα ζωή.
Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος λέει χαρακτηριστικά: «Καθώς βυθίζουμε το κεφάλι μας στο νερό ο παλιός άνθρωπος εξαφανίζεται και όταν αναδυόμαστε εμφανίζεται ο νέος άνθρωπος». Έτσι το βάπτισμα σημαίνει θάνατος και μετά ανάσταση.
Στη Καινή Διαθήκη βλέπουμε τον Ιωάννη το Πρόδρομο ν’ ασκητεύει στις όχθες του Ιορδάνη ποταμού και να βαφτίζει το λαό για να καθαριστούν οι ψυχές των ανθρώπων από τις αμαρτίες και να υποδεχτούν τον Μεσσία.
Ο Ιησούς Χριστός, αν και ήταν αναμάρτητος, βαφτίστηκε στον Ιορδάνη ποταμό από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο, που ονομάστηκε γι’ αυτό το λόγο Βαπτιστής. Σε ανάμνηση της βάφτισης του Χριστού, πολλοί, ακόμη και σήμερα, βαφτίζονται χριστιανοί στα νερά του Ιορδάνη. Η Εκκλησία μας γιορτάζει τη βάφτιση του Χριστού, τα Θεοφάνια, στις 6 Ιανουαρίου. Ο ιερέας αγιάζει τα νερά του τόπου - τη θάλασσα, τη λίμνη ή το ποτάμι- ρίχνοντας μέσα τους το σταυρό.
Η τελετή του αγιασμού των νερών γίνεται με μεγάλη επισημότητα. Αυτός που θα πέσει στα νερά και θα τον πιάσει, θεωρείται τυχερός και ευλογημένος. Το αγιασμένο νερό το λέμε αγιασμό. Τα Θεοφάνια όλοι μας παίρνουμε αγιασμό από την εκκλησία για ν’ αγιάσουμε τα σπίτια μας.
Κάθε σχολική χρονιά είναι απαραίτητο να ξεκινήσει με τον καθιερωμένο αγιασμό για να είμαστε ευλογημένοι από το Θεό. Αγιασμό κάνουν σε μια νέα επιχείρηση, όταν ξεκινάει κάποιο καράβι για το πρώτο του ταξίδι και σε άλλες περιπτώσεις.
Το νερό και το λάδι είναι από τα βασικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται από την εκκλησία μας για το βάπτισμα. Ο ιερέας βάζει το λαδωμένο μωρό μέσα στην κολυμπήθρα στο όνομα της Αγίας Τριάδας και του δίνει τ’ όνομά του. Στους νεόνυμφους επίσης ο ιερέας δίνει να πιουν κόκκινο κρασί. Αυτό μας θυμίζει το γάμο στην Κανά όπου ο Ιησούς μετέτρεψε το νερό σε κρασί.
Στη Θεια Λειτουργία όταν ο ιερέας ετοιμάζει την Θεια Ευχαριστία ζεσταίνει στο ζέον, ένα μικρό ασημένιο ποτήρι, νερό και το αναμιγνύει στο Άγιο Ποτήριο με κρασί. Αυτό συμβολίζει το θερμό αίμα και το νερό που χύθηκε από την πλευρά του Ιησού πάνω στο σταυρό.
Σε πολλές Εκκλησίες υπάρχει το αγίασμα, νερό το οποίο κατά την παράδοση αγιάστηκε από την Παναγία ή από κάποιον Άγιο και θεωρείται θαυματουργό και θεραπευτικό. Ο εξαγνισμός μέσω του νερού γίνεται με διάφορους τρόπους (νίψιμο, ράντισμα, κατάδυση).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου